Zoals vele Oosterwolders hebben gemerkt kan het een uitdaging zijn klei te ontdoen van gras of begroeiing. Bijvoorbeeld om groente op te verbouwen.

Landen om ons heen omarmen de landhak nog steeds, maar in Nederland lijken we dit gereedschap vergeten te zijn. Zeker op klei is dit een onmisbaar gereedschap.

Je hakt in de toplaag en trekt het gereedschap naar je toe. Daarmee haal je oppervlakkig onkruid en wortels weg. Verrassend snel kun je zo een aantal vierkante meters ontginnen. Ook onkruid rondom struikjes of boompjes kun je met de landhak eenvoudig weghalen.

Waarom zou je ontginnen met een landhak?

Ook in droge periodes kun je snel stukken land op je kavel schoon maken. Je schraapt de wortels van het onkruid weg, maar komt niet dieper dan nodig.

  • Doordat je aan de oppervlakte blijft, ontstaat geen verstoring van het bodemleven en laat je wortels van bomen en struiken intact. Daarnaast krijgt je minder onkruid dan bij keren van de bodem. Zaden die dieper in de grond zitten, blijven daar. Ze zullen niet ontkiemen.

  • Je kunt met de landhak tot een paar centimeter bij boompjes en struikjes komen. Je komt niet tot de diepte van de wortels van de begroeiing die je wilt laten staan, maar kunt wel efficiĆ«nt de andere begroeiing weghalen.

  • Geen lawaai en zware machines op je kavel.

Heb je interesse?

Je kunt me een mailtje sturen of contact opnemen via 06-284 00 877. Dan kom ik graag vrijblijvend bij je langs voor advies en prijsinschatting.

    Riet- en ruigtekapper begroeting